dilluns, 20 de febrer del 2017

La novel·la del mes: "Les generacions espontànies", de Mar Bosch Oliveras


L'Eva té la seva primera entrevista després d'una llarga temporada sense oportunitats. Decidida a aconseguir la feina, desplega el seu currículum, farcit d'experiències efímeres i radicalment heterodoxes. Resseguint-les traçarà un mapa de punts de la seva personalitat, marcada per una tossuderia incombustible i una visió curiosa del món que l'envolta, i convertirà el que havia de ser una entrevista formal en una conversa fluïda i desacomplexada.

La protagonista de Les generacions espontànies és un reflexe del món laboral actual: porta una llarga temporada atrapada entre l'atur, feines molt precàries, feines mal pagades i feines surrealistes. Tot això la porta a continues entrevistes de selecció que l' aterroritzen, tot i estar molt familiaritzada amb el tema. S'ha de construir un personatge per a cada ocasió, refer el seu currículum i realitzar tota una feina d'escenificació.
L'entrevista que protagonitza el llibre és una excusa per a fer un recorregut per aquest actual món laboral precari,  amb els abusos que comporta, i ja de pas, per d'altres problemes de l'individu, com les inseguretats i els problemes de parella o la soledat.

L'autora fa servir una descripció minuciosa amb disgressions contínues i una gran dosi d'humor, ironia  i surrealisme. Tot conforma una crítica social però amb un aire molt fresc, sense cap victimisme. Segons explica ella mateixa "El personatge es va trenant com si fos una cursa de relleus a través de les diverses feines que fa, cadascuna de les quals podria ser un conte. L'Eva ha treballat a un laboratori de préssecs, maquillant cadàvers, fent de detectiva privada i fent substitucions de mestra".

Mar Bosch és llicenciada en filosofia i especialitzada en periodisme cultural. Es va donar a conèixer amb Bedlam. Darrera les hores càlides, amb la que va guanyar el premi Just M. Casero (Empúries, 2013). La crítica literaria la va elogiar comparant el seu estil amb el de Pere Calders, a qui sempre reivindica,  i destacant la seva singularitat. Amb aquest segon llibre l'autora confirma la seva solidesa i ens ofereix un llibre molt fresc i hilarant, del tot recomanable.